piątek, 26 kwietnia 2024
We wtorek 18 lutego, w Sejmie odbyła się konferencja dla osób poszkodowanych przez wymiar sprawiedliwości: „Jakich sądów Polacy potrzebują”. PDF Drukuj Email
czwartek, 20 lutego 2020 16:59

Konferencję zorganizował wicemarszałek Sejmu z klubu PSL Piotr Zgorzelski przy aktywnym udziale b. posłów z Kukiz’15 - Jerzego Jachnika i Janusza Sanockiego od wielu lat zajmujących się pomocą osobom poszkodowanym przez sądy i prokuraturę.Oczywiście swoich przedstawicieli w licznym gronie miało Stowarzyszenie Przeciw Bezprawiu z Bielska Białej,którego założycielem jest Jerzy Jachnik Konferencja była bardzo udana, między innymi został poruszony temat ajentów żabki, którzy byli obecni na konferencji i zabierali głos, był również obecny Arek Kraska mówiący ile osób niewinnie odbywa kary w wiezieniach za poważne zarzuty jak.np zabójstwa.

We wtorek na zaproszenie organizatorów do Sejmu przybyło ponad 300 osób poszkodowanych przez sądy. W ramach obrad, które prowadził wicemarszałek Sejmu Piotr Zgorzelski poszkodowani przedstawiali swoje problemy i krzywdy które ich spotkały ze strony sądów.

Wypowiedziom poszkodowanych przysłuchiwał się lider PSL Władysław Kosiniak Kamysz, który w pewnym momencie zabrał głos i w emocjonalnym wystąpieniu przeprosił poszkodowanych w imieniu polskiego państwa za to, że nie mogli uzyskać sprawiedliwości w sądach. Prezes PSL obiecał też, że powstanie raport o krzywdach i że do Sejmu zostanie wniesiony projekt ustawy o sędziach pokoju.

Podobnie wkładem w naprawę wymiaru sprawiedliwości jest działalność dwóch współorganizatorów konferencji posłów Jerzego Jachnika i Janusza Sanockiego, którzy o prawa poszkodowanych zabiegają od lat, a którzy do Sejmu poprzedniej kadencji dostali się z listy Kukiz’15.

Zebrani uchwalili dezyderat, którego projekt opracował Janusz Sanocki. W dezyderacie zebrani domagają się m.in. wybieralności sędziów i wybieralności przez obywateli prokuratora generalnego, a także rozpatrywania spraw poszkodowanych przez sejmową komisję sprawiedliwości i praw człowieka.
Wszyscy uczestnicy dyskusji ekspertów zaakceptowali konieczność wybierania Prokuratora Generalnego w wyborach powszechnych, także zgodzili się, że uzdrowiłoby sytuację gdyby 15 sędziów do Krajowej Rady Sądownictwa wybierali obywatele. Podobnie zdobywa zwolenników nasza propozycja, żeby sędziami mogły być osoby z odpowiednim stażem w zawodzie prawniczym tak, by zawód sędziego był "koroną zwodów prawniczych", a nie tak jak to jest dzisiaj gdy sędziami zostają 28 letni absolwenci Krakowskiej Szkoły Sędziów I Prokuratorów.

Jednym z ustaleń Konferencji 18 lutego jest zorganizowanie regionalnych spotkań dla poszkodowanych, podczas których moglibyśmy szerzej i bardziej szczegółowo omówić zgłaszane przez Państwa krzywdy.
Proszę zatem o zgłoszenia - kto z Państwa może u siebie zorganizować takie spotkanie. Albo przynajmniej kto chce w takim regionalnym spotkaniu uczestniczyć.

Obraz może zawierać: 4 osoby, w budynku\

Obraz może zawierać: ludzie siedzą i w budynku