wtorek, 30 kwietnia 2024
Jak postanowienie SN sygn. V CZ 8/09 z 12.09.2009, pozbawiło praw stowarzyszeń do wstępowania do spraw cywilnych PDF Drukuj Email
poniedziałek, 09 maja 2011 14:13

Stowarzyszenie wstąpiło do sprawy I ACa 420/09 Sądu Apelacyjnego w Katowicach w sprawie  "Skargi powoda o wznowienie postępowania".  Podstawą prawną był art.  art. 8 w zw. z art. 61 par. 4 kpc.Sąd Apelacyjny uznał oragnizację jako uczestnika. Konsekwencją  było złożenie przez stowarzyszenie do Sądu Najwyższego zażalenia na postanowienie SA w Katowicach o odrzuceniu skargi o wznowienie  postępowania. Ku zdumieniu stowarzyszenia Sąd Najwyższy w dniu 12.03.2009 r. rozpoznając zążalenia powoda i stowarzyszenia,  wydał sławne postanowienie o sygn. akt V  CZ 8/09, w którym  pozbawił prawa stowarzyszenia do uczestniczenia w sprawie uznając, że artykuł 61 par. 4 kpc   dotyczy wyłącznie osób, które są dyskryminowane, ze względu np.  na religię, płeć kolor skóry, upodobania seksualne. Zaś  prawo do sprawiedliwego sądu nie jest dyskryminacją. SN_dop_stow_001Przeczytaj całe postanowienie SN - klikając w obrazek

Stowarzyszenie nie zgodziło się z takim  orzeczenie SN i wystąpiło do Sądu Apelacyjnego w Katowicach,

Stow_do_SA aby ten zwrócił się w trybie  art. 390 kpc   do Sądu Najwyższego o dokonanie wykładni treści art. 61 par. 4 kpc w zw. z art. 8 kpc i udzielenia odpowiedzi: czy intencja wymienionych wyżej artykułów  kpc, jest zgodna z postanowieniem SN sygn. V CZ 8/09, czy też nie, podkreślając, iż taka interpretacja w rzeczywistości eliminuje stowarzyszenia z prawa wstępowania do spraw w zakresie prawa cywilnego. Podstawową,   bowiem  przyczyną  wstępowania  stowarzyszeń w trybie arty. 61 par. 4 kpc w zw. z art. 8 kpc  jest podejrzenie naruszenia prawa do sprawiedliwego sądu, a więc naruszenie art. 6 EKPCz.  W uzasadnieniu wniosku  Stowarzyszenie przywołało różne i sprzeczne z sobą orzecznistwo w tym zakresie, a także opinię RPO.  Niestety Sąd Apelacyjny nie zwrócił się  do SA i  oddalił uzasadniony merytorycznie wniosek.  Następnie - co jest nadwyraz znamienne -  Prezesi Sądów Apelacyjnych natychmiast  rozesłali powyższe postanowienie do sądów rejonowych i okręgowych, dając im w rękę argument (w postaci orzeczenia SN), jak należy pozbywać  się stowarzyszeń jako  uczestników postępowań.

W konsekwencji, choć w/w  postanowienie SN nie  jest uchwałą tzw. siódemki,  i nie obowiązuje sądów RP,   to jednak  podpierają się one nim,  bez żadnych podstaw prawnych - wydając  postanowienia o niedopuszczeniu stowarzyszeń do wstępowania w sprawch, kiedy  naruszone jest prawo do sprawiedliwego sądu.

Reasumując: w tak pokrętny sposób łamiąc cel art. 61 par. 4 kpc, pozbywa się  udziału stowarzyszeń w sprawach cywilnych.

PS; Obecnie w/w sprawa o wznowienie postępowania,  kolejny raz znajduje się  w Sądzie Najwyższym jako skarga kasacyjna:  pod sygn. akt V CZ 115/10.

Zwracamy  uwagę na  nie przypadkową a wręcz podejrzaną  rolę, w rozpoznawaniu sprawy I ACa 420/09,  byłego Prezesa Sądu Apelacyjnego w Katowicach -  Bogumiły Ustjanicz.  Była ona prezesem w okresie fałszowania akt sprawy przez adwokata pozwanego na terenie SA w Katowicach, a do fałszerstwa doszło za wiedzą  sędziów tego sądu.   W czasie kiedy wydano postanowienie przeciwko stowarzyszeniom, była na delegacji w Sądzie Najwyższym.  Zaś obecnie kiedy sprawa czeka na rozpoznanie kasacji cywilnej   jest  sędzią Sądu Najwyższego - Izby Cywilnej.

Szczegóły  fałszowania akt:  kliknij.