czwartek, 25 kwietnia 2024
Szanowni Pokrzywdzeni - PILNE !!! PDF Drukuj Email
środa, 22 kwietnia 2020 09:43
Szanowni pokrzywdzeni.
Wysłaliśmy do was emailami ankietę. Prosimy o szybkie wypełnienie i przekazanie zwrotnie na podane emaile. Im więcej będzie ankiet tym bardziej prawidłowe będą wyniki.

Treść ankiety:

Ankieta nt. ustroju wymiaru sprawiedliwości
(prosimy o wybór jednej odpowiedzi)

1. Czy obywatele powinni uczestniczyć w wyborze kandydatów na sędziów ?
a) Nie. Sędziów powinni wybierać tylko środowiska sędziowskie – tak jak do tej pory.
b) Tak – obywatele powinni mieć wpływ na wybór sędziów.
c) Nie mam

2. Czy kandydat na sędziego powinien posiadać doświadczenie i staż w innych zawodach prawniczych ( adwokat, radca prawny, prokurator)
a) Tak. Kandydat na sędziego powinien mieć doświadczenie życiowe oraz staż zawodowy jako prawnik w innym zawodzie prawniczym. Minimum 10 lat powinien pracować jako prawnik.
b) Nie – sędzią może być mianowany absolwent wydziału prawa tuż po studiach.
c) Nie mam zdania

3. Czy sędzia, którego wyroki zostały uchylone przez Europejski Trybunał Praw Człowieka w Strasburgu, powinien ponosić konsekwencje dyscyplinarne i finansowe?
c) Nie ma

4. Czy do polskich sądów powinna być wprowadzona ława przysięgłych złożona z obywateli - która orzekałaby o winie ?
c) Nie mam zdania

5. Czy do polskiego systemu sądowego powinno się wprowadzić instytucję sędziego pokoju – wybieranego przez mieszkańców gminy (powiatu) do rozstrzygania prostych spraw np. o wykroczenia?
c) Nie mam zdania

6. Czy 15 sędziów – członków Krajowej Rady Sądownictwa powinni wybierać:

a) wyłącznie sędziowie
b) wyłącznie posłowie
c) obywatele w głosowaniu powszechnym po przedstawieniu osiągnięć kandydatów;
d) Nie mam zdania

7. Jak powinien być wybierany Prokurator Generalny ?

a) Tak jak dotychczas powinien to być Minister Sprawiedliwości
b) Prokuratora Generalnego powinna wybierać Krajowa Rada Sądownictwa
c) Prokuratora Generalnego powinni wybierać obywatele w głosowaniu powszechnym
d) Nie mam zdania

8. Czy powinna zostać powołana specjalna komisja (np. komisja sejmowa) do szczegółowego zbadania skarg obywateli na wymiar sprawiedliwości?
c) Nie mam zdania

Ankieta jest efektem Konferencji dla poszkodowanych zorganizowanej w Sejmie w dniu 18 lutego 2020 r. pod auspicjami wicemarszałka Sejmu Piotra Zgorzelskiego.
Oprac. Jerzy Jachnik, Janusz Sanocki

Wypełnione ankiety prosimy przesyłać na adres:
1. Janusz Sanocki, Stowarzyszenie Komitet „Przywrócić Prawo” – ul. Prudnicka 3, 48-304 Nysa lub jako kopię w formacie word na adres mailowy:
lub
2. Jerzy Jachnik, Stowarzyszenie Przeciw Bezprawiu – Schodowa 5, 43-300 Bielsko-Biała mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.