czwartek, 23 maja 2019
Kandydaci Ruchu Kukiz'15 spotkali się z mieszkańcami Bielska-Białej PDF Drukuj Email
poniedziałek, 13 maja 2019 14:40

W spotkaniu otwartym z mieszkańcami stolicy Podbeskidzia wzięło udział czterech posłów - kandydatów do Parlamentu Europejskiego ruchu Kukiz'15 z okręgu śląskiego. W centrum miasta można było spotkać posłów Grzegorza Długiego, Krzysztofa Sitarskiego, Jerzego Jachnika oraz Tomasza Jaskółę.

Lider listy w okręgu nr 11, poseł Grzegorz Długi, w kilku słowach powiedział nam o głównych założeniach ruchu Kukiz'15 przed majowymi wyborami do Parlamentu Europejskiego.

Chcemy, aby Unia Europejska się rozwijała, ale bez kuli u nogi, jaką jest w tej chwili biurokracji. Koncepcje, którzy niektórzy głoszą, aby Unię Europejską rozwalić, są koncepcjami nierozsądnymi. Są koncepcjami w interesie Putina, natomiast nie są to koncepcje zgodne z polską racją stanu. Nie jest też zgodne z polską racją stanu, aby z Europy zrobić jedno wielkie państwo, i to nie tylko dlatego, że w tym państwie byśmy stosunkowo niewiele znaczyli, ale również dlatego, że rozwój wymaga różności i różnorodności - zaznaczył poseł Grzegorz Długi.

Do węgla zaczyna się ostatnio podchodzić ideologicznie. Węgiel jest zły dlatego, że jest węglem. Zapomina się o tym, że węgiel jest źródłem energii i bogactwa, tylko trzeba go mądrze eksploatować i mądrze spalać. On ma nam pomagać, a nie zatruwać klimatu. A to jest możliwe. Mamy zresztą prace koncepcyjne nad tzw. Polską wodorową - ten węgiel może być źródłem wodoru i dzięki temu będziemy mogli mieć paliwo ekologiczne, które da nam niepodległość energetyczną - powiedział Grzegorz Długi.

Cały artykuł:kliknij