środa, 24 kwietnia 2024
Składki ZUS: ponad 1300 zł od samozatrudnionych PDF Drukuj Email
piątek, 14 grudnia 2018 12:30
Chybione prognozy rządu spowodują, że 1,5 mln prowadzących działalność zapłaci w 2019 r. wyższe składki, niż powinni.

Wszystko wskazuje na to, że składki płacone przez prowadzących działalność gospodarczą przekroczą w przyszłym roku 1300 zł miesięcznie. Federacja Przedsiębiorców Polskich proponuje zmiany w przepisach, które urealnią wzrost składek, tak by duże podwyżki nie zaskakiwały przedsiębiorców.

SKOKOWE WZROSTY

W przyszłym roku składki na ubezpieczenia społeczne łącznie wyniosą 974,65 zł miesięcznie (razem ze składką na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe). Będzie to o 65,89 zł więcej niż w tym roku. Do tego trzeba jeszcze doliczyć spodziewany wzrost składki na ubezpieczenie zdrowotne. Obecnie wynosi prawie 320 zł miesięcznie i rok do roku rośnie zwykle o 10–20 zł. Jej dokładną wysokość poznamy dopiero na początku stycznia przyszłego roku.

Za skokowym wzrostem wysokości składek płaconych z działalności gospodarczej stoi wzrost kwoty prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia na przyszły rok. Ta prognoza stanowi podstawę do wyliczenia najniższych składek płaconych przez prowadzących działalność gospodarczą.

Wskaźnik jest co roku wyliczany przez rząd i publikowany razem z ustawą budżetową na przyszły rok. Pozwala to na wyliczenie jednej składki dla samozatrudnionych na cały nadchodzący rok. Zapisana w projekcie ustawy budżetowej prognoza na 2019 r. wynosi aż 4765 zł i jest o przeszło 320 zł wyższa od zeszłorocznej (4443 zł). W poprzednich latach prognozy (i późniejsze wskaźniki realnego wzrostu wynagrodzeń publikowane przez Główny Urząd Statystyczny) rosły rok do roku o około 100–200 zł.

Cały artykuł:kliknij