wtorek, 23 kwietnia 2024
Wolą płacić, niż skorzystać z preferencji. Przedsiębiorcy boją się ulgi na start PDF Drukuj Email
czwartek, 13 grudnia 2018 13:39

Co druga osoba rozpoczynająca działalność gospodarczą decyduje się na skorzystanie z preferencji w składkach do ZUS. Pozostali wolą je płacić i mieć gwarancję wypłaty świadczeń.Od 30 kwietnia nowe firmy mogą korzystać z ulgi na start. Polega ona na tym, że przez pierwsze sześć miesięcy przedsiębiorca płaci tylko składkę zdrowotną i jest zwolniony z należności na ubezpieczenie społeczne i Fundusz Pracy. Preferencja została wprowadzona do systemu ubezpieczeniowego przez ustawę z 6 marca 2018 r. – Prawo przedsiębiorców (Dz.U. poz. 646). Rząd szacował, że w tym roku skorzysta z niej 200 tys. nowych firm.

Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii nie widzi powodów do niepokoju. Wylicza, że z ulgi skorzystało 70 proc. uprawnionych

Całość:kliknij