środa, 24 kwietnia 2024
Ciepły pieniądz w Bielsku Białej. PDF Drukuj Email
wtorek, 09 maja 2017 15:54

Podczas kwietniowej sesji Rady Miejskiej Bielska-Białej członek tego gremium Roman Matyja pytał o to jak mieszkańcy miasta oceniają jakość świadczonych usług i ile bezpłatnych porad udzielono w punktach nieodpłatnej pomocy prawnej. W odpowiedzi zastępcy prezydenta Bielska-Białej, Waldemara Jędrusińskiego, radny usłyszał jedynie, iż w minionym roku udzielono 1908 porad prawnych. Dodał, iż żadna skarga związana z funkcjonowaniem punktów nie trafiła do Urzędu Miejskiego. Do dyskusji na ten temat włączył się obecny na sesji poseł Kukiz’15, Jerzy Jachnik. - Podał pan, że udzielono ok. 2 tys. porad prawnych. Takich punktów jest siedem i średnio wychodzi ponad jedna z ułamkiem porada dziennie na punkt. To nie jest zachęcająca informacja – mówił parlamentarzysta. - Jaki jest koszt takiej porady prawnej udzielanej przez kancelarie prawne i organizacje pozarządowe? Ja mogę panu powiedzieć jaka jest średnia krajowa, bo w tej chwili ustawa o bezpłatnej pomocy prawnej jest oceniana przez komisję i będziemy wnioskować o pewne zmiany. Czy one przejdę? Tego nie wiem. Średni koszt pomocy prawnej udzielanej przez organizacje pozarządowe to 290 zł, a przez adwokatów 220 zł.  W tej sytuacji zachodzi pytanie do nas, do ustawodawców, po co te porady tak zlecać? Powtarzałem to już państwu i będę to powtarzał: porobiły się fabryki radców prawnych, które w ramach organizacji pozarządowych już nawet centralnie przejmują poradnictwo, bo wiedzą, że tam się nic nie dzieje i tam jest ciepły pieniądz – zauważył Jachnik. Parlamentarzysta dodał, iż w biurach poselskich udziela się średnio 10 porad dziennie, a bielskie Stowarzyszenie Przeciw Bezprawiu udziela nawet 20 takich porad jednego dnia.

Cały artykuł :http://www.region.info.pl/artykul,0,9563,cieply-pieniadz.html